Адсорбционные свойства фожазитов, синтезированных in situ в каолиновых гранулах - Патриляк, К.И.; Яковенко, А.; Патриляк, Л.К.; Выпирайленко, В.; Лебода, Р.; Скубишевска-Земба, Я.; Бартош, П. (Інститут бiоорганiчної хiмiї та нафтохiмiї НАН України, 2000)
Методом низкотемпературной адсорбции азота изучен ряд образцов, синтезированных in situ в каолиновых гранулах, а также товарный образец сравнения, полученный методом смешения цеолитной и матричной фаз, и ионообменная форма образца, синтезированного in situ. Приготовленные образцы с содержанием цеолитной фазы в пределах 34–48 % (ее содержание в образце сравнения – 32 %) обладают хорошо развитой мезопористостью со средним диаметром мезопор 55–70 Е. В отличие от товарного цеолита в образцах хорошо совмещены цеолитная и матричная фазы, что обеспечивает их повышенную термо- и влагостойкость при ионном обмене и ультрастабилизации. Синтезированные образцы несколько уступают образцу сравнения лишь в макропористости, однако лучшие из них значительно превосходят его по суммарному объему и суммарной площади поверхности мезо- и макропор. Методом низькотемпературної адсорбції азоту вивчено ряд зразків, синтезованих in situ в каолінових гранулах, а також товарний зразок порівняння, одержаний методом змішування цеолітної і матричної фаз, та іонообмінна форма зразка, синтезованого in situ. Приготовані зразки з вмістом цеолітної фази в межах 34–48 % (її вміст у зразку порівняння – 32 %) мають добре розвинуту мезопористість із середнім діаметром мезопор 55–70 Е. На відміну від товарного цеоліту у зразках добре суміщені цеолітна і матрична фази, що забезпечує їх підвищену термо- та вологостійкість при іонному обміні та ультрастабілізації. Синтезовані зразки дещо поступаються перед зразком порівняння лише у макропористості, однак кращі з них значно перевищують його за сумарним об'ємом та сумарною площею поверхні мезо- та макропор. A number of samples, synthesized in kaolin granules, as well as commercial sample used for comparison, synthesized by mixing of zeolite and matrix components, and ion exchanged form of in situ synthesized sample, have been investigated by means of low temperature nitrogen adsorption. The prepared samples of zeolite phase contents within the range of 34–48 % (its content in a comparative sample – 32 %) are characterized by well developed mesoporosity of an average mesopore diameter of 55–70 Е. In contrast to commercial zeolite, there are well combined zeolite and matrix phases in samples obtained, that provides the elevated thermo- and moisture resistance of samples during the ion exchange and ultrastabilization. The synthesized samples, being a little inferior to a comparative sample in macroporosity, are considerably superior in total meso- and macropore volume and surface area.