Емпірична подоба дійсності та комп'ютерної реальності (комп'ютерне відмежовування від "мирського" життя) - Початко, С.; Початко, Т. (Світогляд - Філософія - Релігія, 2011)
У статті аналізуються основні тенденції культурологічного, технологічного, соціального світосприйняття, які мають велике значення для визначення рівня соціальної відчуженості сучасної людини за умов зростання ролі комп’ютерних симулякрів. На основі традиційного лінгвістичного і філософського порівняльного аналізу таких понять, як “віртуальна реальність”, “комп’ютерна реальність”, “дійсність”, на гіпотетичному рівні визначається важливість подальшої онтологічної характеристики схожих категорій на емпіричному рівні досліджень у майбутньому. The basic tendencies of culturological, technological, social perception of the world, that matter very much for determination of the modern man’s alienation level in the conditions of growing role of computer simulacra, are analyzed in the article. On the basis of traditional linguistic and philosophical comparative analysis such concepts as “virtual reality”, “computer reality”, “validity” at hypothetical level are determined by the importance of further ontological description of similar categories at the empirical level of the further researches in this area.