Соціокультурна контекстуальність епістемологічної теорії науки в системі духовного капіталу - Лісовський, П. (Світогляд - Філософія - Релігія, 2011)
Епістемологію можна визначити як історично мінливу сукупність знання, що визначає можливості становлення свідомості й культури в конкретно-історичний період. На наш погляд, парадигмою наукових знань варто вважати сукупність теоретичних стандартів, ціннісних критеріїв та світоглядних настанов шляхетної конституції особистості, що набуває істинного знання всіма гранями власного творчого доробку. Формування такої парадигми ініціює суспільну свідомість задля неухильного прийняття ідейно-світоглядних рішень. Epistemology is defined as a historically variable set of knowledge that defines the possible formation of consciousness and culture in a concrete historical period. In our view, the paradigm of scientific knowledge should be considered a set of theoretical standards, values and ideological criteria guidelines noble constitution of personality that gets the true knowledge of all facets of their own creative works. Formation of such a paradigm initiates public consciousness for the adoption of strict ideological decisions.