Технології та обладнання для сфери поводження з побутовими відходами - Шекель, О.Й.; Шевченко, Л.В. (Техногенно-екологічна безпека та цивільний захист, 2010)
Розглянуті напрямки розвитку техніки і технологій збирання та переробки побутових відходів у світовій практиці, а також в Україні. Найбільш перспективними напрямками є роздільне збирання, сортування з вилученням вторинної сировини, компостування органічних компонентів, термічна переробка горючих фракцій на спеціальних ТЕЦ, що працюють на відновлюваному паливі (RDF, SRF, FFW). Найбільш перспективними технологіями термічної переробки горючих фракцій відходів є двостадійні (піроліз, газифікація) когенераційні (з виробленням теплової та електричної енергії) з одночасним переплавом твердого залишку (шлаку) при використанні електродугового або плазмового нагріву. Ці технології найбільш екологічно безпечні і безвідходні, а також енергозберігаючі. Рассмотрены направления развития техники и технологий сбора и переработки бытовых отходов в мировой практике, а также в Украине. Наиболее перспективными направлениями являются: раздельный сбор, сортировка с извлечением вторсырья, компостирование органических компонентов, термическая переработка горючих фракций на специальных ТЕЦ, которые работают на возобновляемом топливе (RDF, SRF, FFW). Наиболее перспективными технологиями термической переработки горючих фракций отходов являются двухстадийные (пиролиз, газификация) когенерационные (с производством тепловой и электрической энергии) с одновременным переплавом шлака при использовании электродугового или плазменного нагрева. Эти технологии являются наиболее экологически безопасными и безотходными, а также энергосберегающими. The directions developments of technique and technology for collecting and recycling of domestic waste in world practice, as well as in Ukraine are considered. The most promising areas are: the separate collection, sorting to the recovery of secondary raw materials, composting of organic components, thermal processing of combustible fractions on special CHP, which work on renewable fuel (RDF, SRF, FFW). The most promising technology of thermal processing of combustible waste fractions are two-stage (pyrolysis, gasification) cogeneration (production of heat and electricity) with simultaneous remelting slag using electric arc or plasma heating. These technologies are the most environmentally safe and non-waste, as well as energy-efficient.