Опішнянський гончар Федір Задорожний (За матеріалами кримінальної справи) - Міщанин, В. (Сiверянський лiтопис, 2012)
Опішнянський гончар Федір Задорожний був репресований, як і мільйони українців, у другій половині 1930-х років. Подальша його доля невідома. І нині лише архівна кримінальна справа – єдине джерело, що проливає світло на окремі сторінки його життєвого шляху. Опишнянский гончар Фёдор Задорожный был репрессирован, как и миллионы украинцев, во второй половине 1930-х годов. Дальнейшая судьба его неизвестна. И ныне только архивное уголовное дело – единственный источник, который проливает свет на отдельные страницы его жизненного пути. Fedir Zadorozhny, a potter from Opishne, has become a victim of political repressions, like the millions of the Ukrainians, in the late 1930s. His further future is unknown. And now only the archival criminal case is the only source to throw light on the separate pages of hiscourse of life.