Повість Бориса Грінченка «Під тихими вербами»: історія створення, перші публікації - Єсипенко, Д. (Сiверянський лiтопис, 2012)
У статті висвітлюються обставини створення повісті Бориса Грінченка «Під тихими вербами», історія публікації твору у журналі «Киевская старина» та окремою відбиткою. Проаналізовано художнє вираження суспільних та літературних поглядів письменника, характер авторських та редакторських змін тексту. Розглянуто перші критичні відгуки про повість та історію її читацької рецепції. В статье освещаются обстоятельства создания повести Бориса Гринченко «Под тихими ивами», история публикации произведения в журнале «Киевская старина» и отдельным изданием. Проанализировано художественное выражение общественных и литературных взглядов писателя, а также характер авторских и редакторских изменений текста. Рассмотрены первые критические отзывы о повести и история ее читательской рецепции. The article highlights circumstances of creation of Borys Hrinchenko’s story «Under quiet willows» and its publishing history in the «Kijevskaja starina» («Antiquity of Kyiv») magazine and like an instalment edition. Artistic expression of writer’s public and literary views and also character of author and editorial changes of text, are analysed. The first critical reviews of the story and its reader reception are studied.