Олива для автоматичних коробок передач з використанням як компонента ріпакової олії - Дец, М.М.; Назарчук, Н.М. (Інститут бiоорганiчної хiмiї та нафтохiмiї НАН України, 2001)
Розроблено оливу для автоматичних коробок передач (АКП ) із застосуванням як компонента ріпакової олії. До складу оливи входять: ріпакова олія, синтетичні поліальфаолефіни ( ПАО-4, ПАО-6, ПАО-9), присадки – протизношувальна і протизадирна, депресор, загущувач полімерного типу, детергентно-диспергуюча (Детерсол-140), протиокиснювальна (Борін) і протипінна (ПМС-200 А). За основними показниками розроблена олива не поступається зарубіжним аналогам такого самого типу. Разработано масло для автоматических коробок передач ( АКП ) с применением как компонента рапсового масла. В состав масла входят: рапсовое масло, синтетические полиальфаолефины (ПАО-4, ПАО-6, ПАО-9), присадки – противоизносная и противозадирная, депрессор, загуститель полимерного типа, детергентно-диспергирующая ( Детерсол-140), антиокислительная (Борин) и антипенная (ПМС-200 А). По основным показателям разработанное масло не уступает зарубежным аналогам такого типа. New oil for automotive gear-boxes has been developed with rapeseed oil as a component. The oil comprises rapeseed oil, synthetic polyalphaolefins (PAO-4, PAO-6, PAO-9), packet of additives – antiwear / EP-additive, depressor, polymer VI-improver, detergent-dispersant (Detersol-140), antioxidant (Borin) and antifoam (PMS-200 A) additives. By main characteristic the new oil is equal to western analogues.