Окиснювальний амоноліз трет.бутилового спирту на залізо-телур-молібден-оксидному каталізаторі, промотованому іонами кальцію - Жизневський, В.М.; Федевич, Є.В.; Караман, Г.С. (Інститут бiоорганiчної хiмiї та нафтохiмiї НАН України, 2001)
Досліджено промотуючу дію іонів Са2+ на властивості Fe-Te-Mo-O-каталізатора реакції окиснювального амонолізу трет.бутанолу до метакрилонітрилу. Максимальний вихід цільового продукту досягається на каталізаторі, який містить промотор у кількості, відповіднiй атомному співвідношенню Са/Мо = 0,05. Встановлено, що метакрилонітрил утворюється шляхом окиснювального амінування продукту неповного окиснення трет.бутанолу – метакролеїну. В оптимальних умовах (Т = 633 К; τ = 4,8 с) вихід меакрилонітрилу досягає 82 %. Исследовано промотирующее действие ионов Са2+ на свойства Fe-Te-Mo-O-катализатора окислительного аммонолиза трет.бутанола в метакрилонитрил. Максимальный выход целевого продукта достигается на катализаторе, содержащем промотор в количестве, соответствующему атомному соотношению Са/Мо = 0,05. Установлено, что метакрилонитрил образуется путем окислительного аминирования продукта неполного окисления трет.бутанола – метакролеина. В оптимальных условиях (Т = 633 К, τ = 4,8 с) выход метакрилонитрила достигает 82 %. Сatalytic properties of Fe-Te-Mo-O-catalyst promoted by ions of Ca2+ in the reaction of oxidation ammonoliz tertiary butyl alcohol have been investigated. Maximum output of metacrylonitrile has been achieved when using catalyst with atomic correlation Ca/Mo = 0,05. In optimal conditions (T = 633 K, τ = 4,8 s) the yield of metacrylonitrile is about 82 %.