Доля митця в контексті епохи (Леся Українка – Антон Чехов) - Романов, С. (Леся Українка і сучасність, 2010)
Зроблено спробу в біографічному, суспільно-політичному, мистецькому контекстах зіставити життєвий і творчий шлях Лесі Українки та А. Чехова. Акцент покладено на виявленні спільних та відмінних рис у реакції обох письменників-сучасників на виклики реальності, а отже, й особливості їхнього самосприйняття та самопрезентації у світі. Проблему становлення й формування творчої особистості митців розглянуто крізь призму розвою тогочасних української та російської національних культур. Сделана попытка в биографическом, общественно-политическом, художественном контекстах сопоставить жизненный и творческий путь Леси Украинки и А. Чехова. Акцент сделан на обнаружении общих и различных черт в реакции обеих писателей-современников на вызовы реальности, а следовательно, и особенности их самовосприятия и самопрезентации в мире. Проблема становления и формирования творческой индивидуальности писателей рассматривается сквозь призму развития украинской и русской национальных культур того времени. This article is devoted to biographical, social, political and artistic comparison contexts of life and career of Lesia Ukrainka and Anton Chekhov. The author pays attention to identification of common and distinctive features of both writers on contemporary reality. So, readers can imagine their self-perception of the world. The article touches upon the forming of the creative artist personality under the solution of development of Ukrainian and Russian cultures.