"Свій серед чужих, чужий серед своїх": Юрій Косач у спогадах Юрія Шевельова (Шереха) - Шалагінова, О. (Леся Українка і сучасність, 2010)
На основі мемуарних матеріалів Ю. Шевельова та інших джерел робиться спроба оцінити місце і значення відомого письменника української літературної еміграції, племінника Лесі Українки Ю. М. Косача в українських національних змаганнях та в Мистецькому українському русі. На основе мемуарных материалов Ю. Шевелёва и других источников делается попытка оценить место и значение известного писателя украинской литературной эмиграции, племянника Леси Украинки Ю. Н. Косача в украинской национально-освободительной борьбе, а также в Союзе деятелей украинского искусства (МУР). On the ground of memoirs by Yurii Sheveliov and other sources some efforts were made to estimate the importance and the role of known writer of the Ukrainian literary emigration Y. N. Kosach in the context of Ukrainian art “MUR” movement and in the Ukrainian national liberation struggle.