З історії реставрації Великої лаврської дзвіниці. Нові відомості про іконопис куполу - Рутковська, О. (Відлуння віків, 2011)
З-поміж багатьох пам’ятних дат на 2011 рік припадає своєрідний ювілей — 280-річчя від початку будівництва дзвіниці Успенського собору Києво/Печерської лаври. Велична споруда, побудована у 1731/45 рр. за проектом відомого архітектора, німця за походженням, Йогана Готфріда Шеделя, від останньої третині XVIII і до 1920 рр. пережила кілька капітальних ремонтів (у 1823–25, 1851–52 та 1895–96 рр.) і низку профілактичних ремонтних робіт.