Ліквідація приватної торгівлі у Харкові в умовах згортання НЕПу (1927–1929 рр.) - Онацький, М. (Історія України: маловідомі імена, події, факти, 2011)
У статті розглянуто процес ліквідації приватної торгівлі у Харкові наприкінці 1920-х рр. Проаналізовано причини та напрями зникнення приватноторгового підприємництва у місті. Висвітлено негативні наслідки скорочення приватноторгівельної мережі в столиці УСРР. Встановлено основні шляхи трансформації приватноторгового капіталу, з’ясовано нові види занять колишніх крамарів та наслідки зміни їхнього соціального статусу. В статье рассмотрен процесс ликвидации частной торговли в Харькове в конце 1920-х гг. Проанализированы причины и пути ухода частноторгового предпринимательства в городе. Освещены негативные последствия сокращения частноторговой сети в столице УССР. Установлены основные пути трансформации частноторгового капитала, выяснены новые виды занятий бывших торговцев и последствия изменения их социального статуса. The aspects connected with the process of elimination of private trade in Kharkiv are considered. The reasons of given phenomenon and the main directions of the decreasing in the city are analysed. Negative consequences of the decreasing of private trading network in the first capital of USSR are highlighted. The main ways of extinction of private trade capital are established and new occupations of former merchants and consequences of modification of their social status are revealed.