Промислова революція у чесько-словацьких землях у першій половині ХІХ ст. - Бевзюк, Є. (Міжнародні зв’язки України: наукові пошуки та знахідки, 2010)
Для дослідження історії слов’янського світу і такого його компонента, як етнокультурний ренесанс, важливо визначити соціально-економічні чинники, що стали каталізатором процесу духовності піднесення західних слов’ян на рубежі XVIII–ХІХ ст. Для исследования истории славянского мира и такого его компонента, как этнокультурный ренессанс, важно определить социально-экономические факторы, которые стали катализатором процесса духовности подъема западных славян на рубеже XVIII–ХІХ вв. It is important to determine the social-economic factors that enhanced the spiritual process of Western Slavs’ development at the turn of the XVIII-XIX centuries to investigate the history of the Slavonic world and its ethno-cultural renaissance component.