І. Шишманов — повноважний посол Болгарії в Україні - Павленко, В. (Міжнародні зв’язки України: наукові пошуки та знахідки, 2010)
У статті висвітлено діяльність болгарського вченого і громадського діяча Івана Шишманова – посла Болгарії в Україні в 1918-1919 рр. Увагу зосереджено на його спробах встановлення взаємовигідного болгарсько-українського договору, внеску в розв’язання проблеми болгарських військовополонених в Україні та українських – в Болгарії, діях щодо захисту прав та інтересів болгарських заробітчан в Україні, організації матеріальної допомоги громадянам України, постраждалих від більшовицького терору. Освещается деятельность болгарского ученого и общественного деятеля Ивана Шишманова в качестве посла Болгарии в Украине в 1918-1919 гг. Сосредотачивается внимание на его попытках подписания взаимовыгодного болгаро-украинского договора, вкладе в решение проблемы болгарских военнопленных в Украине и украинских – в Болгарии, действиях по защите прав и интересов болгарских граждан в Украине, организации помощи гражданам Украины, пострадавших от большевистского террора. Activities of Bulgarian scientist and public figure Ivan Shyshmanov (the ambassador of Bulgaria in Ukraine during 1918-1919) were elucidated. It was focused an attention on his attempts of an establishing of Bulgarian-Ukrainian agreement, a settlement of Bulgarian prisoners of war problem in Ukraine and Ukrainian ones in Bulgaria, a protection of rights and interests of Bulgarian workers in Ukraine, an organization of financial aid to Ukrainian citizens, which suffered from Bolshevik’s terror.