Політичні кризи в Чехословаччині другої половини ХХ ст.: погляд із сьогодення - Мотрук, С. (Міжнародні зв’язки України: наукові пошуки та знахідки, 2010)
У статті представлено сучасне бачення досвіду суспільно-політичного розвитку Чехословаччини у другій половині XX ст. загалом і подій 1948, 1968, 1989 рр. зокрема, що має особливий інтерес для розуміння суті повоєнних режимів радянського зразка в країнах Центрально-Східної Європи і спроб їх демократичної трансформації. В статье отображено современное видение опыта общественно-политического развития Чехословакии во второй половине ХХ в. в целом и событий 1948, 1968, 1989 гг. в частности, что представляет собой особенный интерес для понимания сущности послевоенных режимов советского образца в странах Центрально-Восточной Европы и попыток их демократической трансформации. The article deals with the modern seeing of experience of social and political development of Czechoslovakia in the second half of the XX century on the whole and events 1948, 1968, 1989 in particular, that has the special interest for understanding of essence of the post-war modes of soviet standard in Central and Eastern European countries, attempts of their democratic transformation.