Італійці Криму в історичних джерелах і студіях (ХХ – початок ХХІ ст.) - Бацак, К. (Міжнародні зв’язки України: наукові пошуки та знахідки, 2010)
У статті розглянуто найскладніший і найтрагічніший період існування італійської еміграції у Причорноморському регіоні. Зазначено здобутки та існуючі прогалини в історіографії проблеми. Здійснено аналіз опублікованих і неопублікованих вітчизняних та зарубіжних історичних джерел кримських італійців. В статье рассматривается наиболее сложный и трагический период существования итальянской эмиграции в Причерноморском регионе. Отмечены достижения и существующие пробелы в историографии проблемы. Осуществлен анализ опубликованных и неопубликованных отечественных и зарубежных исторических источников крымских итальянцев. The present article observes the much more complicated and tragic period of the Italian emigration existence in the Black sea area. Taking to the consideration the papers on the chosen problem, the author familiarized the reader with the achievements and contemporaneous deficiencies of the Crimean Italians investigation. The article also contains the source analysis of published and non-published native and foreign archive documents.