Ідентифікація патологічного пріона при губчастоподібній енцефалопатії великої рогатої худоби - Влізло, В.В.; Стадник, В.В.; Майор, Х.Я.; Вербицький, П.І.; Стойка, Р.С. (Інститут біохімії ім. О. В. Палладіна НАН України, 2008)
Наведено результати порівняльного дослідження молекулярних характеристик губчастоподібної енцефалопатії та губчастоподібної амілоїдної енцефалопатії великої рогатої худоби. Окрім загальновизнаних відмінностей, характерних для губчастоподібної амілоїдної енцефалопатії великої рогатої худоби, таких як зміна молекулярної маси ізоформ патологічного пріона (PrPSC) та творення амілоїдоподібних фібрил, виявлено ряд нових ознак на клітинному та субклітинному рівнях. До цих ознак слід віднести накопичення PrPSC у нейронах оливного ядра засувки довгастого мозку та зміну характеру депонування PrPSC із дифузного на гранулярний. Сукупність вищенаведених ознак, специфічних для губчастоподібної амілоїдної енцефалопатії великої рогатої худоби, спрощує процедуру диференційної діагностики трансмісивних спонгіформних енцефалопатій великої рогатої худоби. Приведены результаты сравнительного исследования молекулярных характеристик губчатоподобной энцефалопатии и губчатой амилоидной энцефалопатии крyпного рогатого скота. Кроме общепринятых отличий, характерных для губчатой амилоидной энцефалопатии крупного рогатого скота, таких как изменение молекулярной массы изоформ патологического приона и образования амилои-доподобных фибрилл, обнаружен ряд новых признаков на клеточном и субклеточном уровнях. К этим признакам следует отнести накопление патологического приона (PrPSC) в нейронах оливарного ядра продолговатого мозга и изменение характера аккумуляции PrPSC с диффузного на гранулярный. Совокупность этих признаков, специфических для губчатой амилоидной энцефалопатии крпного рогатого скота, упрощает процедуру дифференциальной диагностики трансмиссивных спонгиформных энцефалопатий крупного рогатого скота. The article presents a comparative study of the molecular characteristics of spongiform cattle ncephalopathy and spongiform amyloidal cattle encephalopathy. Except general differences typical to spongiform myloidal cattle encephalopathy, such as change in the molecular mass of pathological prion isoform and amyloid-like fibrils formation, several new characteristics on celluar and subcellular level were discovered. These characteristics are as following: accumulation of the pathological prion (PrPSC) in olivary nucleus neurons of the medulla oblongata and change in deposition nature of PrPSC from diffuse to granular. All these characteristics specific for spongiform amyloidal cattle encephalopathy simplifies a procedure of differential diagnostics of the transmissible spongiform cattle encephalopathy.