Ризький мирний договір 1921 р. і завершення боротьби за Українську Народну Республіку - Верстюк, В. (Проблеми вивчення історії Української революції 1917-1921 років, 2011)
У статті розглядається історичне значення Ризького мирного договору в контексті історії Української революції 1917–1921 рр. Досліджуються перипетії внутрішнього перебігу революційних процесів та їх взаємозалежність з українським визвольним рухом. Особлива увага приділена аналізу зовнішніх чинників — Польщі та радянської Росії — на завершальній стадії боротьби за Українську Народну Республіку. В статье рассматривается историческое значение Рижского мирного договора в контексте истории Украинской революции 1917–1921 гг. Исследуются перипетии внутреннего хода революционных процессов и их взаимосвязь с украинским освободительным движением. Особое внимание уделено анализу внешних факторов — Польши и советской России — на завершающей стадии борьбы за Украинскую Народную Республику. In the article the historical value of the Riga peaceful agreement is examined in the context of history of Ukrainian revolution 1917– 1921 the peripeteias of internal motion of revolutionary owls and their interdependence are Investigated with the Ukrainian liberation movement. The special attention is spared to the analysis of external factors—Poland and soviet Russia—on the finishing stade of fight for Ukrainian Republic of People’s.