Історіософія Миколи Костомарова - Артюх, В. (Світогляд - Філософія - Релігія, 2012)
У статті аналізуються історіософські погляди відомого історика Миколи Костомарова, їх розвиток у межах романтичної історіографічної парадигми. Робиться висновок про пряму залежність костомарівської ідеї месіанського призначення історії українського народу від ідей, викладених у праці Адама Міцкевича “Книги народу польського од початку світа до умучення народу польського”. The article analyzes the historiosophical views of the famous historian Kostomarov, their development within the paradigm of romantic historiography. It is concluded about direct dependence of Kostomarov’s messianic ideas of predestination history of the Ukrainian people on the ideas contained in Adam Mickiewicz’s “Books of the Polish people”.