Інтертекстуальний вимір життєвого світу людини в новій онтологічній рефлексії ХХ ст. - Залужна, А. (Світогляд - Філософія - Релігія, 2012)
У статті розкривається проблема життєсвіту як світу людини та мовної реальності в контексті нової онтологічної переорієнтації філософії ХХ ст. На основі феноменологічно зорієнтованої герменевтичної традиції та праць М. Бахтіна відстежено інтертекстуальні параметри життєвого світу, які, на відміну від феномена децентрації суб’єкта в постмодерному дискурсі, обумовлюють посилення акцентів на ролі творчої індивідуальності автора. The article deals with the problem of the life world as a world of a person and linguistic reality in the context of new ontological reorientation of philosophy of the XX-th century. On basis of phenomenologicaly orientated hermeneutical tradition and M. Bakhtin’s works the intertextual parameters of the life world are tracked. These parameters, as opposed to phenomenon of decentration of a subject in the postmodern discourse, cause the strengthening of accents on the role of the creative individuality of an author.