Історик Українських визвольних змагань першої половини ХХ століття: Олександрові Колянчуку – 80 - Литвин, М. (Україна-Польща: історична спадщина і суспільна свідомість, 2012)
Стаття узагальнює життєвий шлях і науковий доробок знаного польського історика українського походження Олександра Колянчука (м. Перемишль), який тривалий час досліджує діяльність української військово-політичної еміграції УНР, є чільним організатором пам’ятко-охоронної праці на території сучасної Польщі. Статья обобщает жизненный путь и научное наследие известного польского историка украинского происхождения Александра Колянчука (г. Перемышль), который долгое время исследует деятельность украинской военно-политической эмиграции УНР, является организатором памятнико-охранной работы на территории современной Польши. The article sums up life and academic achievments of the renown Polish historians of Ukrainian origin Aleksander Kolanczuk (Peremyszl), a researcher of the Ukrainian political and military migration from Ukrainian People’s Republic and a leader of the heritage conservation efforts on the territory of the contemporary Poland.