Польський жіночий рух взаємодопомоги в Наддніпрянщині на початку ХХ століття - Ніколаєнко, О. (Україна-Польща: історична спадщина і суспільна свідомість, 2012)
Проаналізовано зародження та розгортання польського жіночого руху взаємодопомоги в українських губерніях Російської імперії на початку ХХ ст. На підставі архівних документів, аналізу міжнародного жіночого руху і суспільно-політичної ситуації в імперії висвітлено особливості програмових засад і діяльності організації взаємодопомоги, їх роль в історії польського жіночого руху. Проанализировано зарождение и распространение польского женского движения взаимопомощи в украинских губерниях Российской империи в начале ХХ в. На основании архивных документов и анализа общественно-политической ситуации в империи выявлены особенности программных целей и деятельности организаций взаимопомощи, их роль в истории польского женского движения. Іn the article the analysis of emergence and dissemination of the Polish women’s mutual help movement in the Ukrainian provinces of the Russian Empire in the early 20th century. On the basis of archival documents and analyses the socio-political situation in the Empire identified features of program objectives and activities of the organizations, their role in the history of the Polish women’s movement.