Протистояння на українсько-польському пограниччі в роки Другої світової війни у політологічному вимірі - Каліщук, О. (Україна-Польща: історична спадщина і суспільна свідомість, 2012)
Висвітлено вплив українсько-польського протистояння у роки Другої світової війни на міждержавні стосунки на сучасному етапі. Вказано на відмінності потрактування цих подій різними політичними середовищами та з’ясовано наслідки “волинських подій” у політиці “історичної пам’яті”. Акцентовано увагу на офіційній позиції обох держав щодо вшанування жертв українсько-польського протистояння. Освещено влияние событий Второй мировой войны на межгосударственные отношения Украины и Польши на современном этапе. In political science measuring is Reflected influence of Ukrainian-Polish opposition in the years of Second world war on intergovernmental relations on the modern stage. It is indicated on the differences of interpretation of these events different political environments and the place of the “Volhynia events” is rotined in the policy of “historical memory”. Appeal attention on official position both the states in the question of celebration in honour of victims of Ukrainian-Polish opposition.