Мирон Кордуба і українська громада в Москві (штрих до історії візиту 1907 року) - Середяк, А. (Україна-Польща: історична спадщина і суспільна свідомість, 2012)
Молодого науковця Мирона Кордубу професор Львівського університету М. Грушевський восени 1907 р. відрядив до Москви з метою опрацювання архівних матеріалів. М. Кордуба активно влився у громадсько-політичне та культурне життя української громади російської столиці. Висвітлено вплив візиту Кордуби на усвідомлення українським студентством Москви своєї ідентичності, розуміння потреби згуртованості та активної позиції у досягненні громадянських та національних прав. Молодого ученого Мирона Кордубу профессор Львовского университета М. Грушевский осенью 1907 г. командировал в Москву с целью изучения архивных материалов. М. Кордуба стал активным участником общественно-политической и культурной жизни столицы. Раскрыто влияние визита Кордубы на степень сплоченности, формирование национального сознания украинского студенчества Москвы. The young scientist Myron Korduba studied historical archives in Moscow in autumn 1907. His civic and cultural activities during this period positively influenced on the unity of Ukrainian student community in Moscow. Lviv scientist helped to identify community goals and methods of obtaining civil and national rights.