Писемні джерела з історії Галицької (Львівської) єпархії XII–XVIII століть - Скочиляс, І. (Український археографічний щорічник, 2010)
У статті розглядаються основні види писемних джерел з історії Галицької (Львівської) єпархії XII–XVIII ст. Переважно це документи церковного походження, випродукувані папськими, патріаршими, митрополичими й єпархіальними канцеляріями, а також локальними духовними інституціями й представниками кліру і мирян Латинської, Православної й Унійної церков. Особливу увагу звернуто на масові джерела, що виступають першорядним носієм інформації про культурне й релігійне життя українського соціуму та пастирсько-адміністративну діяльність вищого духовенства Київської митрополії. В статье рассматриваются основные виды письменных источников по истории Галицкой (Львовской) епархии XII–XVIII вв. В основном это документы церковного происхождения, произведенные папскими, патриаршескими, митрополичьими и епархиальными канцеляриями, а также локальными духовными институциями и представителями клира и мирян Латинской, Православной и Униатской церквей. Особенное внимание обращено на массовые источники, выступающие первостепенным носителем информации о культурной и религиозной жизни украинского социума и пастырско-административной деятельности высшего духовенства Киевской митрополии. The article deals with main types of sources in the history of the Halych (Lviv) Eparchy during the 12th and the 18th centuries. These documents are generally of the ecclesiastical provenance. They were produced by chancelleries of Popes, Patriarchs, Metropolitans, and Bishops, as well as by local ecclesiastical institutions and members of clergy and laity of the Latin, Orthodox, and Uniate Churches. The author has called special attention to serial sources which provide important evidence about the cultural and religious life of Ukrainian society, and about the confessional and administrative politics of the higher clergy of the Kyivan Metropolitanate.