Рінський союз між бранденбурзьким курфюрстом і Королівською Пруссією в оцінці Яна Казимира та його двору восени 1655 року - Федорук, Я. (Український археографічний щорічник, 2010)
У статті аналізується місце Бранденбурга-Пруссії в міжнародних відносинах у 1655 р. Автор доходить висновку, що бранденбурзький курфюрст Фрідріх Вільгельм був одним з тих європейських правителів, які через своє становище відігравали вирішальну роль у балтійській політиці багатьох сильних держав. З-поміж них були Річ Посполита, Швеція, Росія, Об’єднані Провінції та інші. Головною метою його політичної діяльності було об’єднати землі Бранденбурга і Князівської Пруссії з територією Королівської Пруссії. В статье анализируется место Бранденбурга-Пруссии в международных отношениях в 1655 г. Автор приходит к выводу, что бранденбургский курфюрст Фридрих Вильгельм был одним из тех европейских правителей, которые по своему положению играли решающую роль в балтийской политике многих сильных государств. Среди них были Речь Посполитая, Швеция, Россия, Объединенные Провинции и другие. Главная цель его политической деятельности состояла в том, чтобы объединить земли Бранденбурга и Княжеской Пруссии с территорией Королевской Пруссии. The article presents the role of Brandenburg-Prussia in international relations in 1655. The author comes to the conclusion that Frederick William of Brandenburg was one of those European rulers whose position was decisive in the Baltic policy of many strong powers. Among them were the Polish-Lithuanian Commonwealth, Sweden, Russia, the United Provinces, and others. The main purpose of his political activity was to unite the lands of Brandenburg and the Ducal Prussia with the territory of the Royal Prussia.