Між достовірним та уявним. Микола Костомаров як історик-художник - Ясь, О. (Український археографічний щорічник, 2010)
Висвітлюються джерельні пріоритети М. Костомарова як історика. Розглядається ідеал науковості М. Костомарова, зокрема обстоюється думка про його роздвоєність. Окреслюються сутнісні риси творчості М. Костомарова як ученого певного типу – історика-художника. Освещаются источниковые приоритеты Н. Костомарова как историка. Рассматривается идеал научности Н. Костомарова, в частности проводится мысль о его раздвоенности. Обрисовываются сущностные черты творчества Н. Костомарова как ученого определенного типа – историка-художника. The article reveals the ranking by Mykola Kostomarov of his source materials as a historian. The author considers Kostomarov’s scientific ideal and, in particular, substantiates the idea of his dichotomy, outlines the essential his features as certain type of a scholar – historian-artist.