Повстансько-партизанський рух та операції білогвардійських військ в Україні у першій половині 1919 року - Ковальчук, М. (Український археографічний щорічник, 2010)
На підставі архівних документів і спогадів сучасників досліджено розгортання повстансько-партизанського руху в Україні у першій половині 1919 р. в контексті бойових дій між Червоною армією та білогвардійськими військами генерала А. Денікіна, визначено вплив повстанського руху на перебіг військових операцій. На основе архивных документов и воспоминаний современников исследовано повстанческо-партизанское движение в Украине в первой половине 1919 г. в контексте боевых действий между Красной армией и белогвардейскими войсками генерала А. Деникина, определена степень влияния повстанческого движения на ход военных операций. Based on archival documents and memoirs of contemporaries, the author investigates the expansion of the insurrectional movement in Ukraine during the first half of 1919. The article defines the influence of the insurgent movement on the course of military operations between the Red Army and the White Army of General Anton Denikin.