З листування Данила Апостола - Пришляк, В. (Український археографічний щорічник, 2010)
У статті подаються листи миргородського полковника і пізнішого гетьмана Данила Апостола з російським імператором Петром ІІ, імператрицею Анною Іоанівною та іншими російськими державними діячами. Документи було виявлено в українських, російських та польських рукописних збірках. Публікація дає змогу суттєво розширити та доповнити історичні відомості про визначні постаті козацького Гетьманату та Російської імперії, їхнє оточення, простежити головні риси їхнього світогляду і ментальності. Документи розкривають також специфіку розвитку козацької автономії у складі Російської імперії у 20-х – 30-х роках XVIII cт. В статье предоставлены письма миргородского полковника и будущего гетмана Даниила Апостола к российскому императору Петру ІІ, императрице Анне Иоанновне и другим российским государственным деятелям. Документы выявлены в украинских, российских и польских рукописных собраниях. Публикация дает возможность существенно расширить и дополнить исторические сведения о выдающихся фигурах казацкого Гетманата и Российской империи, их окружении, проследить главные черты их мировоззрения и ментальности. Документы раскрывают также специфику развития казацкой автономии в составе Российской империи в 20-х – 30-х годах ХVIII в. Published documents present the correspondence of the Colonel from Myrhorod (who later became Hetman) Danylo Apostol with the Russian Emperor Peter II, Empress Anna Ioannovna, and other Russian state figures. These documents were discovered in manuscript collections from Ukraine, Russia, and Poland. The publication gives an opportunity to enhance and complete historical information about prominent figures of the Cossack Hetmanate and the Russian Empire, their environment, and the main features of their ideology and mentality. The documents show also the specifics of Cossack autonomy within the Russian Empire in the 1720s and the 1730s