Листи Дмитра Багалія до Опанаса Бичкова - Стариков, Г. (Український археографічний щорічник, 2010)
За матеріалами листування з Опанасом Бичковим висвітлено початок наукової діяльності Дмитра Багалія. Підозри в українофільстві зумовили гальмування кар’єри молодого вченого з боку влади. У значній мірі особисті зв’язки з впливовим в урядових колах академіком Опанасом Бичковим допомогли Д. Багалію подолати ці труднощі і здобути визнання як ученого. По материалам переписки с Афанасием Бычковым освещено начало научной деятельности Дмитрия Багалея. Подозрения в украинофильстве стали причиной торможения карьеры молодого ученого со стороны власти. В значительной мере личное знакомство с влиятельным в правительственных кругах академиком Афанасием Бычковым помогло Д. Багалею преодолеть эти преграды и получить признание как ученого. The materials presented here describe the correspondence with Opanas Bychkov during the earliest steps in scholarly activity of Dmytro Bahalii. Government’s suspicions of Ukrainophiles caused inhibition in the career of the young scholar. Bahalii’s personal acquaintance with the academician Opanas Bychkov, who was an influential person in government circles, helped him overcome these obstacles, and gain recognition as a scholar.