Спогади Івана Крип’якевича (1904–1911) - Заболотна, І. (Український археографічний щорічник, 2010)
Спогади видатного українського історика, львів’янина І. Крип’якевича з його особистого архіву допомагають створити повніший, рельєфніший портрет молодого вченого. У спогадах міститься інформація про наукову та громадську діяльність історика, окреслюється коло його знайомих, висвітлюються взаємини з сучасниками, зокрема з М. Грушевським, а також суспільне життя та студентський рух у Галичині на початку ХХ ст. Воспоминания выдающегося украинского историка, львовянина И. Крипякевича из его личного архива помогают воспроизвести более полный, рельефный портрет молодого ученого. Воспоминания несут в себе информацию о научной и общественной деятельности историка: очерчивается круг его знакомых, освещаются отношения с современниками, в частности с М. Грушевским, а также общественная жизнь и студенческое движение в Галиции в начале ХХ в. Published reminiscences from the Archive of Ivan Krypiakevych help to create a more complete character of the famous Ukrainian historian’s formative years. They include information about his social life, the movement of students, scholarly work, in particular his participation in activity of Shevchenko Scientific Society, archeographic research expeditions, mutual relations between him and Mykhailo Hrushevsky and other historians.