Революційність чи легалізм: проблема Зенона Пеленського, першого провідника ОУН на західноукраїнських землях - Кучерук, О. (Український археографічний щорічник, 2010)
У статті розглянуто процеси формування головних засад діяльності Організації Українських Націоналістів у період її становлення, зокрема боротьба двох позицій – “легалізму” як легального існування ОУН у формі політичної партії та “революційності”, тобто підпільної, конспіративної організації. Концепція “легалізму” викладена у листізверненні першого керівника ОУН на західноукраїнських землях З. Пеленського до голови Проводу українських націоналістів А. Мельника. В статье рассмотрены процессы формирования главных принципов деятельности Организации Украинских Националистов в период ее становления, в частности борьба двух позиций – “легализма” как легальной формы существования ОУН в виде политической партии и “революционности”, т. е. подпольной, конспиративной организации. Концепция “легализма” изложена в письме-обращении первого руководителя ОУН на западноукраинских землях З. Пеленского к председателю Провода украинских националистов А. Мельнику. The article deals with the developments of the main principles of the Organization of Ukrainian Nationalists during its formation. The author focuses, in particular, on the struggle of two positions: “legalism” as a form of legal existence of the Organization of Ukrainian in the form of a political party, and “revolutionary activity”, i. e. the underground, secret organization. The concept of “legalism” is described in a letter of the first leader of Organization of Ukrainian in Western Ukrainian lands, Zenon Pelensky, to the leader the Organization of Ukrainian Nationalists Andrii Melnyk.