Зібрання рідкісних і цінних видань у фондах Херсонської ОУНБ ім. О. Гончара (до 135-річчя заснування книгозбірні) - Сак, О. (Національна бібліотека України ім.В.І.Вернадського, 2007)
Наведено відомості про книжкові та рукописні колекції, які сформували рідкісний та цінний фонд Херсонської ОУНБ ім. О.Гончара. Розглянуто історію започаткування окремих особистих зібрань, зокрема, колекцій книг відомого бібліофіла, композитора, музичного критика початку XX ст. С.В.Юферова, херсонського книголюба М.А.Ємельянова, родинного архіву Гошкевичів тощо. Проаналізовано особливості окремих примірників з фонду книжкових рідкісних видань та висвітлено цікаві подробиці стосовно історії їх видання. Розкрито роль краєзнавчих джерел у формуванні фондів документальних цінностей. Висвітлено питання збереження рідкісних фондів.