Значення визначення адаптаційних процесів у хворих з гострою та хронічною бронхолегеневою патологією - Радченко, О.М. (Медична гідрологія та реабілітація, 2009)
Тип загальної неспецифічної адаптаційної реакції (стрес, орієнтування, спокійна та підвищена активація, переактивація) та стан механізмів адаптації вивчені у 126 хворих на бронхіальну астму, хронічне обструктивне захворювання легень, негоспітальну пневмонію. Встановлено, що хвороби органів дихання у гострому періоді частіше виникають на фоні стрес-реакції та реакції орієнтування. Лише у кожного десятого хворого з бронхолегеневою патологією спостерігається фізіологічний тип адаптації із задовільним станом її механізмів. З формуванням патофізіологічного типу адаптації погіршуються показники функції зовнішнього дихання. The types of general nonspecific adaptive reactions (stress, orientation, quiet and raised activation, overactivation, defective adaptation) and state of adaptations mechanism are studied in 126 patients with bronchial asthma, chronic obstructive bronchitis, acute pneumonia. It was established that the diseases of the respiratory system appear in most cases on the background of stress – reaction and orientation. Physiologic type of adaptation with satisfactory mechanisms is observed only in every tenth patients. The indexes of lung function are changed for the worse with formation of patophysiologic adaptation’s type.