Обоснование дифференцированного применения физических факторов в восстановительном лечении больных артериальной гипертензией в сочетании с дисциркуляторной знцефалопатией I-II степени - Бабов, К.Д.; Иванюк, Е.С.; Волянская, В.С.; Гоженко, Е.А. (Медична гідрологія та реабілітація, 2009)
Дисциркуляторна енцефапопатія, обумовлена переважно артеріальною гіпертонією, відноситься до найчастіших варіантів цереброваскулярної патології. В Україні дана проблема набуває особливої актуальності оскільки артеріальна гіпертонія, збільшує летальність в структурі загальної смертності більш ніж до 50% а по смертності від мозкового інсульту виходить на одне з перших місць в Європі. Ці обставини обгрунтовують необхідність розробки програм немедикаментозної терапії, фізіотерапії, бальнеотерапії, що забезпечує досягнення ефекту без негативних реакцій, властивих тривалої фармакотерапії. Discirculatory encephalopathy mainly caused by arterial hypertension, belongs to most frequently encountered variants of celebro-vascular pathology. In Ukraine this problem gains special actuality as arterial hypertension increases mortality in structure of general death-rate more to than 50%, in deathrate from cerebral stroke takes one of the first places in Europe. These circumstances prove the necessity of working out programs of non- medicamentous therapy, in particular – physiotherapy, balneology therapy, helping to achieve the effect without negative reactions, peculiar to prolonged pharmacotherapy.