Факторний аналіз впливу біоактивної води Нафтуся на метаболічний, ендокринний, імунний і гемодинамічний статуси жінок, хворих на хронічний холецистит в поєднанні з гіперплазією щитовидної залози - Бариляк, Л.Г.; Фучко, О.Л.; Романський, І.Ю. (Медична гідрологія та реабілітація, 2010)
Показано, что 2/3 информации од изменениях под влиянием питья биоактивной воды Нафтуся 70 метаболических, эндокринных, иммунных и гемодинамических параметров женщин, больных хроническим бескаменным холециститом с гиперплазией щитовидной железы, конденсируется в 11 главных компонентах - линейных комбинациях взаимосвязанных параметров различных систем. It is shown, that 2/3 information on changes under influence drinking of bioactive water Naftussya of 70 metabolsc, endocrine, immune and hemodynamic parameters of the women, patients chronic stoneless cholecystitis with hyperplasia of thyreoid gland, are condensed in 11 principal components - linear combinations of the interconnected parameters of various systems.