Роль некоторых гуморальных механизмов регуляцин процессов адаптации у водителей автотранспорта с профессиональным стажем более 10 лет - Горша, О.В. (Медична гідрологія та реабілітація, 2010)
Проводили вивчення параметрів обміну деяких гуморальних систем регуляції (сумарні катехоламіни. оксид азоту, сечова кислота) у водіїв різних вікових груп, які мають професійний стаж більше 10 років. Автори вважають, що зафіксований дисбаланс метаболізму даних регуляторних молекул усередині кожного циклу пов'язані перш за все з професійними чинниками. Зміни носять фазний характер, особливості кожної фази пов'язані з експозицією несприятливого впливу виробничих чинників праці водіїв. Authors analyzed some managing moleculas exshanges state (total catheholamines, oxide of nitrogen, urinary acid) of different ages drivers groups with professional length of servise more than 10 years. Authors suppose that fixed disbalance between different managing moleculas exchanges and inside every cycle are connected with professional badnesses. Changes carry phase character, the features of every phase are related to the display of unfavorable influence of production factors of labour of drivers.