Стеатоз кардіоміоцитів - Панчишин, Ю.М.; Комариця, О.Й.; Шалагіна, А.Ю. (Медична гідрологія та реабілітація, 2010)
У процесі пошуку неінвазивних методів діагностики стеатозу печінки, нашу увагу привернули дослідження якісного та кількісного вмісту тригліцеридів у міокарді методом магнітно-резонансної спектроскопії і відповідна література про стан проблеми (стеатоз кардіоміоцитів) та значення ліпідної інфільтрації міокарда з розвитку серцевої недостатності. Очевидно, що у найближчому майбутньому дана методика у нас не буде доступна, але вважаємо цікавою інформацію про результати таких досліджень. Localized (1)H magnetic resonance spectroscopy and cardiac magnetic resonance imaging were used to quantify myocardial triglyceride content and left ventricular function. With future simplification of spectroscopic techniques, it is foreseeable that myocardial lipid content may one day be used as a biomarker to predict the development of cardiac dysfunction in patients with insulin-resistant states and may serve as a measurable target for intervention before the development of diabetic cardiomyopathy.