Медична реабілітація хворих на метаболічний синдром з використанням комплексної бальнеотерапії - Волошина, О.Б.; Найдьонова, О.В.; Дукова, О.Р.; Лисий, І.С.; Афанасьева, Я.С.; Приступа, О.С. (Медична гідрологія та реабілітація, 2010)
В статті представлено результати досліджень комплексного впливу бальнеотерапевтичних факторів (мінеральної води Поляна Квасова та скипидарних ванн) в медичній реабілітації хворих на метаболічний синдром. Аналіз отриманих даних свідчить про зменшення інсулінорезистентності, що обумовлює позитивні зміни всіх інших компонентів метаболічного синдрому: ожиріння, артеріальної гіпертензії, порушень вуглеводного та ліпідного обміну. The article contains results of research balneofactors effects (mineral water Polyana Kvasova and turpentine baths) in medical rehabilitation patients with metabolic syndrome. Analysis of the data indicated a reduction of insulinresistans which provides all the positive changes that component of metabolic syndrome: obesity, arterial hypertension, violations of carbohydrate and lipid metabolism.