Інформативність клініко-лабораторних та ультразвукових показників на амбулаторно-поліклінічному етапі діагностики хронічного панкреатиту - Скляров, Є.Я.; Курляк, Н.В.; Половинко, Н.Ф. (Медична гідрологія та реабілітація, 2011)
Вивчалася інформативність клініко-лабораторних та ультразвукових показників на амбулаторно-поліклінічному етапі діагностики хронічного панкреатиту. Обстежено 40 жінок з больовою формою хронічного панкреатиту біліарної етіології і ожирінням. Всім пацієнткам проводили клініко-лабораторні дослідження, які включали загально-клінічні методи, ехосонографію внутрішніх органів, ФЕГДС, визначення рівнів панкреатичних ферментів (амілази, ліпази), діастази сечі, бікарбонатів, лужної фосфатази панкреатичного соку. За даними УЗД найчастіше знаходили збільшення розмірів підшлункової залози (42,5%), нерівність контурів (60%), зниження ехогенності паренхіми підшлункової залози (45%), дрібнозернистість( 15%), кисти та псевдокисти (12,5%). Найбільш інформативними клініко-лабораторними показниками на амбулаторно-поліклінічному етапі діагностики хронічного панкреатиту залишаються концентрації амілази сироватки крові (92%), діастази сечі (80%) та вмісту бікарбонатів. We studied the sensitivity of clinical, laboratory and ultrasound measures in ambulatory stage of diagnosis of chronic pancreatitis. We examined 40 females, who had painful chronic pancreatitis of biliary etiology and obesity. For all the patients were performed clinical tests, ultrasound of internal organs, FEGDS, pancreatic enzymes levels, urine diastase, bicarbonates and pancreatic juice alkaline phosphatase. According to internal organs ultrasound these were the most often findings: enlargement of pancreas (42,5%), irregular pancreatic contours (60%), lowering of ultrasound signal of pancreatic parenchyma (45%), fine granularity (15%), cysts and pseudo cysts (12,5%). The most sensitive clinical and laboratory tests on ambulatory stage of diagnosis of acute pancreatitis still are: concentration of serum amylase (92%), urine diastase (80%) and bicarbonates levels.