Сценарне прогнозування розвитку ресурсної компоненти економічного потенціалу міста - Гуляк, Р.Е. (Економіка промисловості, 2012)
Предложен метод экспертных оценок для определения степени взаимовлияния факторов развития ресурсной компоненты экономического потенциала города. Разработан методический подход к сценарному прогнозированию. Проанализированы сценарии развития ресурсной компоненты экономического потенциала города и выявлены особенности ее внутренней детерминации. Математически на основе импульсного метода моделирования доказано действие саморегулирующегося защитного механизма развития ресурсной компоненты. Ключевые слова: экспертные оценки, прогнозирование, экономический потенциал, сценарии развития. Запропоновано метод експертних оцінок для визначення ступеню взаємовпливу факторів розвитку ресурсної компоненти економічного потенціалу міста. Розроблено методичний підхід до сценарного прогнозування. Проаналізовано сценарії розвитку ресурсної компоненти економічного потенціалу міста та виявлено особливості її внутрішньої детермінації. Математично на основі імпульсного методу моделювання доведено дію саморегулюючого захисного механізму розвитку ресурсної компоненти. Ключові слова: експертні оцінки, прогнозування, економічний потенціал, сценарії розвитку. To determine the degree of mutual dependence of factors in the development of the resource component of city’s economic potential, the paper offers the method of expert evaluation. The methodical approach to scenario forecasts was developed. Some scenarios of the development of the resource component of city’s economic potential were analyzed, and features of its internal determination were revealed. Based on the impulse method of modeling, the action of self-regulating protecting mechanism for the development of the resource component was proved mathematically. Keywords: expert evaluation, forecasts, economic potential, scenarios of development.