Стан та структура підготовки наукових кадрів в Україні: аналіз та динаміка - Жекунова, Н.О. (Економіка промисловості, 2012)
Проведен анализ и раскрыты современные тенденции в сфере подготовки научных кадров высшей квалификации в Украине. Проведено исследование изменений, которые произошли в структуре подготовки научных кадров, а также их привлечение к научно-технической деятельности. Сформированы предложения и очерчены основные направления государственной политики по совершенствованию системы подготовки научных кадров и эффективного использования интеллектуального потенциала. Ключевые слова: научные кадры высшей квалификации, эффективность подготовки, структура научных кадров. Проведено аналіз і розкрито сучасні тенденції у сфері підготовки наукових кадрів вищої кваліфікації в Україні. Досліджено зміни, що відбуваються у структурі підготовки наукових кадрів, а також їх залучення до науково-технічної діяльності. Сформовані пропозиції та окреслені основні напрями державної політики щодо вдосконалення системи підготовки наукових кадрів та ефективного використання інтелектуального потенціалу. Ключові слова: наукові кадри вищої кваліфікації, ефективність підготовки, структура наукових кадрів. The article presents the analysis made to trace the trends in training of highly-qualified scientific personnel in Ukraine. Changes which occurred in the structure of training of scientific personnel were studied, as well as the engagement of the latter in the scientific and technical activity. Proposals are formulated to mark the directions of the state policy to improve the system of scientific personnel training and to use the intellectual potential effectively. Keywords: highly qualified scientific personnel, efficiency of training, structure of scientific personnel.