«Беріївська відлига» в УРСР (кінець 1938–1939 рр.): політичні аспекти - Васильєв, В. (З архівів ВУЧК-ГПУ-НКВД-КГБ, 2009)
У статті висвітлюються окремі аспекти функціонування політичних структур в УРСР, стосунки між ними після припинення масових репресивних акцій. Особливу увагу приділено зміцненню ролі компартії, відновленню кадрового контролю з боку місцевих партійних керівників над співробітниками органів держбезпеки. Доведено, що НКВС УРСР продовжував боротьбу проти українського національного руху. В статье освещаются отдельные аспекты функционирования политических структур в УССР, отношений между ними после прекращения массовых репрессивных акций. Особое внимание уделяется укреплению роли компартии, восстановлению кадрового контроля со стороны местных партийных руководителей над сотрудниками органов госбезопасности. Доказано, что органы НКВД УССР продолжали борьбу с украинским национальным движением. The article highlights some aspects of the functioning of political structures in the Ukrainian SSR, relations between them after the cessation of massive retaliatory actions. Particular attention is paid to strengthening the role of the Communist Party, the restoration of control by local party leaders over the officers of the state’s security. Proved that the NKVD Ukrainian SSR continued to struggle with the Ukrainian national movement.