Кенґірське повстання як прояв кризи радянської табірної системи - Бондарук, Л. (З архівів ВУЧК-ГПУ-НКВД-КГБ, 2009)
Автор досліджує причини та перебіг Кенґірського повстання 1954 р. Жорстоко придушений, цей виступ став проявом кризи радянського табірного режиму, спричинивши реорганізацію виправно-трудової системи у СРСР. Автор исследует причины и ход Кенгирского восстания 1954 г. Жестоко подавленное, выступление стало проявлением кризиса советского лагерного режима, ставши причиной реорганизации исправительно-трудовой системы в СССР. The author investigated the causes and course of Kenhir uprising of 1954, being cruelly suppressed it demonstrated the crisis of camp system of the USSR and caused reorganization of penitentiary system.