Народний рух України в інтерпретації Комітету держбезпеки УРСР - Бажан, О.; Лошицький, О. (З архівів ВУЧК-ГПУ-НКВД-КГБ, 2009)
У статті на основі маловідомих документів Галузевого державного архіву Служби безпеки України досліджується реакція керівників КДБ УРСР на створення Народного руху України. Автори стверджують, що застосування силовими структурами адміністративного впливу для залякування політичних опонентів КПУ у другій половині 1980-х рр. не зупинило процесів формування багатопартійності в Україні. В статье на основе малоизвестных документов Отраслевого государственного архива Службы безопасности Украины исследуется реакция руководителей КГБ УССР на создание Народного руха Украины. Авторы утверждают, что использование силовыми структурами административного влияния для запугивания политических оппонентов КПУ во второй половине 1980-х гг. не остановило процессов формирования многопартийности в Украине. Based on the unknown documents of Branch state archive of Security service of Ukraine the reaction of KGB leaders of Soviet Ukraine on the creation of People’s Movement of Ukraine is investigated. The authors state the usage of administrative pressure by state security service that aimed to intimidate political opponents of Communist Party of Ukraine during second half of 1980th, had no influence on the process of forming multiparty system in Ukraine.