Політичні переслідування наукової інтелігенції м. Кам’янця-Подільського у 1920–1930-х рр. - Савчук, В. (З архівів ВУЧК-ГПУ-НКВД-КГБ, 2009)
У статті аналізуються трагічні сторінки діяльності науковців і краєзнавців міста Кам’янця-Подільського 1920–1930-х рр. Зазначається, що попри високий авторитет у вітчизняних і зарубіжних колах, вони зазнали переслідувань та принижень. В статье анализируются трагические страницы деятельности учёных и краеведов города Каменца-Подольского 1920–1930-х гг. Указывается, что, несмотря на высокий авторитет в отечественных и зарубежных кругах, они подверглись преследованиям и унижениям. Based on modern sources the tragic events of scientist and local historians of Kamyanets-Podolskyi during 1920th – 1930th were investigated. It was marked that despite high authority of Kamyanets-Podolskyi scientist and local historians among domestic and foreign circles, they suffered persecution and humiliation.