Гавриїл Костельник та ОУН: проблема стосунків (1941–1948 рр.) - Пагіря, О. (З архівів ВУЧК-ГПУ-НКВД-КГБ, 2009)
На основі маловідомих архівних документів досліджуються стосунки богослова та громадського діяча Г. Костельника з ОУН у 1941–1948 рр. Автор доводить, що загибель Г. Костельника слід розглядати в контексті протиборства радянських силових структур та українського націоналістичного підпілля у Західній Україні в післявоєнний період. На основе малоизвестных архивных документов исследуются отношения богослова и общественного деятеля Г. Костельника с ОУН в 1941–1948 гг. Автор доказывает, что гибель Г. Костельника следует рассматривать в контексте противоборства советских силовых структур и украинского националистического подполья в Западной Украине в послевоенный период. Based on the unknown archival documents, the present article shed the light on the interaction of Havryil Kostelnyk, a theologian and public figure, and the leaders of OUN in 1941–1948. The author proved the death of Havryil Kostelnyk should be viewed in the context of struggle between Soviet secret service and Ukrainian nationalistic underground of Western Ukraine in after war period.