Влияние на обмен регулирующих молекул в организме крыс, как основное патогенетическое звено лечебного влияния воды Нафтуся на модели онкогенеза - Насибуллин, Б.А.; Ивасивка, С.В.; Ковбаснюк, М.М. (Медична гідрологія та реабілітація, 2005)
Узагальнюючи результати експериментальних досліджень над 77 білими безпородними щурами, актори приходять до заключення, що розвиток пухлин супроводжується дизбалансом і пригніченням систем управляючих молекул організму (сечова кислота, катехоламіни, оксид азоту). Застосування води Нафтуся на цьому фоні приводить до покращення морфологічної картини пухлинного ураження і одночасного усунення дизбалансу систем управляючих молекул і збільшення їх вмісту в організмі. Керуючись отриманими даними, автори припускають, що БАР і іонний склад води Нафтуся сприяють підтримці рівня і балансу управляючих молекул. Автори припускають, що цей механізм є одним із провідних в біологічній активності Нафтусі. Being generalized results of experimental investigations at 77 white mongrel rats, authors come to the conclusion, that the development of tumours is accompained with the disbalance and the inhibition of systems of manager molecules of the organism (uric acid, catecholamines, nitric oxide). Application of the water Naftussya against a this background lead to the improvement of the morphological picture of the tumours disease and the simultaneous removal of the disbalance of manager molecules and the increase of their maintenanse in the organism. Being proceeded from obtained data, authors believe, that biological active matters and the ionic composition of the water Naftussya promote the maintenanse of the level and balance of manager molecules. Authors believe, that this mechanism is one of leaders in the biological activity of the water Naftussya.