Quasistatic loading of Berea sandstone - Vakhnenko, V.O.; Vakhnenko, O.O.; TenCate, J.A.; Shankland, T.J. (Видавничий дім "Академперіодика" НАН України, 2008)
Запропонована феноменологiчна модель для опису властивостей напруження-деформацiя пiсковика пiд дiєю повiльного навантаження. Розглянута комбiнацiя трьох механiзмiв, якi пов’язуються з внутрiшнiми обмiнними процесами: механiзм стандартного релаксуючого твердого тiла, пружний механiзм з прилипанням, механiзм залишкової
пластичної деформацiї. З малою кiлькiстю параметрiв модель вiдтворює як якiсно, так
i кiлькiсно головнi експериментальнi данi по напруженню-деформацiї для пiсковика Береа. Модель правильно вiдтворює великi та малi петлi на траєкторiї напруження-деформацiя (пам’ять про кiнцеву точку). Власне запропонована залежнiсть деформацiї
вiд напруження є не чим iншим, як рiвнянням стану пiсковика.