Пато- и саногенетическое обоснование системного подхода к бальнеотерапии при восстановительном лечении больных с сердечно-сосудистыми заболеваниями - Дейнега, В.Г.; Токаренко, А.И.; Пономаренко, В.И.; Шапран, Н.Ф.; Алыпова, Е.Е.; Нечухаева, И.А.; Новак, А.И. (Медична гідрологія та реабілітація, 2008)
У роботі представлені дані експериментальних і клінічних спостережень з обгрунтування системного підходу до призначення бальнеопроцедур, враховуючи як патогенетичний, так і саногенетичний аспекти. Приділена увага біологічним ритмам фізіологічних функцій, впливу гравітації при різних методах відновного лікування, аналізуються результати досліджень при вивченні впливу інфрачервоної саунотерапїї. нормобаричної гіпоксії, "сухих" вуглекислих ванн, галотерапїї. In work information of experimental and clinical supervisions is presented on the ground of approach of the systems to setting of bath, taking into account here both pathogenesis and sanogenesis approach, attention the biological rhythms of physiological functions. It is spared to influencing of gravitation at the different methods of restoration treatment, the results of researches are analyses at the study of influences infra-red saunotherapy, normobaric hypoxy, “dry“ dioxide bath, galotherapy.